רקע
1. רבות נאמר ונכתב על חשיבות מנגנון התובענה הייצוגית להגנת זכויותיו של ציבור הצרכנים. ואולם, למרבה הצער, מעטות הן הבקשות לאישור תובענה כייצוגית בהן ממומש פוטנציאל זה מהכוח אל הפועל. ההליך שלפני הוא אחד מאותם יוצאי דופן חשובים, בהם מתגלה במלוא הדרה כוחה של התובענה הייצוגית להביא לשינוי בנורמות המקובלות בשוק, ולהוליך בדרך זו להתנהלות מסחרית ראויה והוגנת של ספק כלפי קהל לקוחותיו.
2. נושא ההליך שלפני הוא תנאי השימוש והפקיעה של תווי קניה - אמצעי תשלום פרטיים המונפקים על יד רשתות קמעונאיות, המאפשרים רכישה של מוצרים ושירותים ברשת המנפיקה, וכן במגוון בתי העסק נוספים המכבדים את התו. מקצתם של תווי הקניה נרכשים ישירות על ידי הצרכן מהרשת המנפיקה, ומרביתם נרכשים מהרשת המנפיקה במרוכז על ידי גופים גדולים (בעיקר מעבידים וארגוני עובדים), ומחולקים או נמכרים על ידם לקהל היעד (שימוש נפוץ במיוחד בתווי קניה הוא כשי לעובדים לקראת חגי תשרי וחג הפסח). בשנים האחרונות הפך השימוש בתווי קניה לנפוץ מאוד. על פי הערכות מונפקים כיום בישראל תווי קניה בשווי של יותר מ- 3 מליארד ש"ח בשנה, ונתון זה צפוי לגדול בשנים הקרובות. ממילא יובן כי לשאלות הנוגעות לתנאי השימוש בתווי הקניה, ובמיוחד למועד פקיעת תוקפם, יש חשיבות צרכנית מהמעלה הראשונה.
3. המשיבות הן שתי המנפיקות והמוכרות הגדולות של תווי קניה בישראל: המשיבה 1 (להלן: "
שופרסל") מנפיקה ומוכרת את תווי הקניה הקרויים "תו הזהב", המשיבה 2 (להלן: "
הרבוע הכחול") מנפיקה ומוכרת את תווי הקניה המכונים "רב תו" ו"רב קארד" (להלן, יחדיו: "
תווי הקניה של המשיבות"). על פי הערכות המבקש מחזיקות המשיבות בכ- 75% משוק תווי הקניה בישראל (המשיבות רואות בנתון המדויק בדבר היקף המכירות של תווי הקניה שלהן סוד מסחרי, אולם הן לא חלקו לא על סדר הגודל המשוער של שוק תווי הקניה בישראל, ולא על כך שהן המנפיקות והמוכרות המרכזיות הפועלות בו).
4. הבקשה לאישור הכרה בתובענה כייצוגית, אשר הוגשה ביום 5.9.2011 (להלן: "
בקשת האישור"), תקפה שניים מהתנאים שבחוזה האחיד על פיו משווקים תווי הקניה של המשיבות לציבור:
ראשית, על פי התנאים שקבעו המשיבות, תווי הקניה שלהן תקפים עד למועד הנקוב בהם, והופכים לנייר חסר ערך לאחר מועד התפוגה (בדרך כלל, 15 - 18 חודשים ממועד הנפקת תו הקניה). המבקש טען כי קביעת הגבלה כזו מהווה תנאי מקפח, וכי אין כל מקום לקצוב את תקופת תוקפם של תווי הקניה של המשיבות (קרי, עליהם להיות ברי שימוש לתקופת זמן בלתי מוגבלת). להלן יכונה עניין זה "
סוגיית התפוגה";
שנית, על פי התנאים שקבעו המשיבות, במקרה של ניצול חלקי של תו קניה, יינתן העודף בדרך של זיכוי באותו בית עסק או רשת בה נעשה שימוש בתו הקניה, ולא באמצעות תווי קניה או כסף מזומן. המבקש טען כי אף הסדר זה הינו מקפח, מאחר שבדרך זו מצטמצמת ללא הצדקה אפשרות הבחירה של הצרכן במקרה של ניצול חלקי של תו קניה. לשיטתו מחובת המשיבות לדאוג לכך שהעודף במקרה של ניצול חלקי יינתן באמצעי תשלום הניתן למימוש בכל בתי העסק בהם ניתן לעשות שימוש בתו הקניה, קרי בתווי קניה או במזומן. להלן יכונה עניין זה "
סוגיית העודף".
5. בסופו של יום, לאחר שמיעת הערות בית המשפט והליך גישור ממושך ומוצלח לפני עו"ד רמי בן נתן, הגיעו הצדדים ביום 2.6.2013 להסדר פשרה (להלן: "
הסכם הפשרה"), במסגרתו התחייבו המשיבות לשנות באופן מהותי את ההסדר על פיו מונפקים תווי הקניה שלהן, בשני ההיבטים בהם עוסקת התובענה. ביחס לסוגיית התפוגה נקבע מנגנון לחידוש תווי קניה הקיימים של המשיבות (לרבות כאלו שפקעו), וכן התחייבו המשיבות כי תווי קניה שיונפקו מעתה ואילך על ידן יהיו תקפים לפחות למשך 54 חודשים ממועד הנפקתם. ביחס לסוגיית העודף הוסכם כי, כאשר השימוש בתו הקניה נעשה בחנות שבבעלות אחת המשיבות, יינתן העודף, ככל שהדבר אפשרי, בתווי קניה או במזומן, ולא באמצעות זיכוי. קל להיווכח כי ההסכמות שהושגו, ובמיוחד אלו העוסקות בסוגיית התפוגה, יוצרות כללי משחק חדשים בשוק תווי הקניה, ומהוות, מבחינת ציבור הצרכנים, התקדמות משמעותית ורבת חשיבות.
6. ויובהר, הסכם הפשרה המוצע מחייב, מטבע הדברים, רק את המשיבות. ואולם, יש לקוות כי גם משווקים אחרים בשוק יאמצו הסדרים דומים (ככל שטרם עשו כן), וזאת אף בטרם יאלצו להתמודד עם תביעות דומות לזו שלפני.
7. להלן אפרט את עיקרי הסכם הפשרה, ואחר כך אבהיר מדוע ראוי לאשרו ולקבל את ההמלצה לעניין הגמול ושכר הטרחה הכלולה בו. למען הסדר הטוב יובהר כי למעט באותם עניינים בהם יאמר כן במפורש, מחויבים הצדדים בתנאים שנקבעו בהסכם הפשרה, ואין בתיאור שיובא להלן כדי לשנות מהסכמותיהם.
עיקרי הסכם הפשרה
8.
הגדרת הקבוצה - בסעיף 1.3 להסכם הפשרה הוגדרה הקבוצה כ"
כל אדם או תאגיד, אשר אוחז בתווי קניה בתקופה שתחילתה 7 שנים לפני הגשת התובענה (כלומר, מיום 5.9.2004) וסיומה במועד הביצוע כהגדרתו להלן (להלן: "התקופה הרלוואנטית") ו/או אוחז בזיכוי כתוצאה מפידיון חלקי של תווי קניה שנעשה במהלך התקופה הרלוואנטית, וכן כל אדם או תאגיד אשר הוציא תווי הקניה ו/או הזיכוי מחזקתו בתקופה הרלוואנטית בשל התנאים המקפחים הנטענים נשוא התובענה". יצוין כי הגדרה זו רחבה מזו שנקבעה בבקשת האישור (משום שהיא כוללת גם מי שאוחז בתווי הקניה מיום הגשת התובענה ועד למועד הביצוע), והצדדים ביקשו את אישור ביהמ"ש לתיקון הבקשה בהיבט זה. ניתן בזאת אישור לתיקון המבוקש.
ב"כ היועמ"ש, עו"ד טל זרקו, העירה בעניין הגדרת הקבוצה כי מאחר שהסכם הפשרה לא מאפשר החלפת תווי קניה שפקע תוקפם על ידי "
בית עסק אשר לא רכש את תווי הקנייה הקיימים ישירות מהמשיבה הרלוונטית", נוצר קושי לקבוע מעשה בית דין ביחס לקבוצה זו. נוכח הערה מוצדקת זו הצעתי, בדיון שהתקיים ביום 16.9.2013, כי בתי עסק שלא רכשו את תווי הקניה ישירות מהמשיבות יוחרגו מהקבוצה. הצדדים הסכימו להצעה זו. עוד סוכם באותו מועד כי מועד הביצוע של הסכם הפשרה יהיה מיום 1.12.2013 ואילך.
לאור האמור לעיל הגדרת הקבוצה לצורך התובענה שלפני הוא כדלהלן:
"
כל אדם או תאגיד, אשר אוחז בתווי קניה בתקופה שמיום 5.9.2004 ועד ליום 1.12.2013 (להלן: "התקופה הרלוואנטית"), ו/או אוחז בזיכוי כתוצאה מפידיון חלקי של תווי קניה שנעשה במהלך התקופה הרלוואנטית, וכן כל אדם או תאגיד אשר הוציא תווי הקניה ו/או הזיכוי מחזקתו בתקופה הרלוואנטית בשל התנאים המקפחים הנטענים נשוא התובענה, למעט בית עסק אשר לא רכש את תווי הקנייה הקיימים ישירות מהמשיבה הרלוונטית"
9.
עילת התביעה - עילת התביעה, כהגדרתה בבקשת האישור, היא כי "
התנאים
המקפחים
נשוא
התובענה [דהיינו התנאים בעניין מועד התפוגה ודרך מתן עודף]
מהווים
תנאים
מקפחים בחוזה
אחיד, ובהתאם
- [יש]
להורות
על
ביטולם
או, לחילופין, להורות
על
שינוים
במידה
הנדרשת
כדי לבטל
את
הקיפוח".
10.
ההסדר לגבי סוגיית התפוגה - ביחס לסוגיית התפוגה נקבע הסדר בעל שני פנים: האחד מתייחס לתווי קניה קיימים, דהיינו תווי קניה שהונפקו ויונפקו עד ליום 30.11.2013 (להלן: "
תווי קניה קיימים"); השני לתווי קניה חדשים (המכונים בהסכם הפשרה "תווי קניה עתידיים"), כלומר לתווי קניה שיונפקו החל מיום 1.12.2013 ואילך (להלן: "
תווי קניה חדשים" או "
תווי קניה עתידיים").
תווי קניה קיימים (קרי, תווי קניה שהונפקו ויונפקו עד ליום 30.11.2013) - לגבי תווי קניה קיימים נקבעו מנגנונים לחידוש תוקפם, כמפורט להלן:
א.
הארכה אוטומטית של תוקף תווי הקניה הקיימים של
שופרסל
בלבד - תוקפם של תווי קניה קיימים של
שופרסל (אך לא של הריבוע הכחול) יוארך באופן אוטומטי (ובלא צורך בכל פעולה מצד האוחז בתו הקניה) לתקופה נוספת של 18 חודשים ממועד התפוגה הנקוב על גבי תו הקניה או עד לחלוף 12 חודשים ממועד הביצוע (1.12.2013), לפי המאוחר מביניהם. משמעות הדברים היא שכל תווי הקניה הקיימים של שופרסל יהיו תקפים באופן אוטומטי לפחות עד ליום 30.11.2014, וחלקם יהיו תקפים אוטומטית אף עד למועד מאוחר יותר (תווי קניה שתאריך התפוגה הרשום עליהם הוא מאוחר ל- 1.6.2013, אשר יהיו אוטומטית בתוקף ל- 18 חודשים לאחר תאריך התפוגה הנקוב בהם).
ב.
החלפת תווי קניה קיימים
בתווי קניה חדשים
(הן של
שופרסל והן של
הריבוע הכחול) - במהלך התקופה שבין 1.12.2013 ל- 30.5.2015 יוכלו מחזיקים בתווי קניה קיימים של כל אחת מהמשיבות להחליפם בתווי קניה חדשים, שווי ערך כספי, אשר יונפקו על גבי כרטיס מגנטי, ויהיו תקפים למשך 54 חודשים לפחות ממועד הנפקתם. החלפת תווי הקניה הקיימים בתווי קניה חדשים תעשה באופן הבא: האוחז ימסור את תווי הקניה הקיימים, וכן את שמו המלא ואת כתובתו המדויקת, לקופה הראשית בכל אחד מסניפי המשיבה הרלוואנטית, ובתוך 14 יום ישלחו אליו תווי קניה חדשים בשווי תווי הקניה שהפקיד. החלפת תווי קניה תהיה מוגבלת כך שכל אוחז יוכל להחליף אצל כל אחת מהמשיבות תווי קניה המשקפים שווי אשר לא יעלה על 1,500 ש"ח, ושלא יוחלפו תווי קניה לאוחז שהינו בית עסק אשר לא רכש את תווי הקניה הקיימים ישירות מהמשיבות.
יצוין כי בדיון שהתקיים ביום 10.6.2013 הבהירו ב"כ המשיבות כי "
בעת החלפת תווים, נבדק שהתו תקין על פניו, במובן זה שניתן לזהות את המספר הסידורי או לקרוא את הפס המגנטי. ככל שניתן לזהות את המספר הסידורי או לקרוא את הפס המגנטי ובתנאי כמובן שלא נעשה בעבר שימוש בתו, הוא יוחלף בכפוף לאמור בסעיף 17 להסכם הפשרה [דהיינו, החלפה של לא יותר מ- 1,500 ש"ח לאוחז, והעדר התחייבות להחליף תווי קניה לבית עסק אשר לא רכשם ישירות מהמשיבות]
. אנו לא נתחקה אחר גלגוליו של התו, למעט בדיקה כי לא מדובר בתו שנגנב או הוצא מהמחזור בנסיבה אחרת ובכפוף לאמור בסעיף 17 האמור... מובהר כי יחס ההחלפה של תווים יהיה 1 ל-1.".